Kezdőlap Translation Fordítás Übersetzungen Trados technológia

TMLAB

TMLAB FORDÍTÁSMENEDZSMENT RENDSZER

SDL LSP Partner

Megjelent az SDL Trados Studio 2021 SR1

2020. 12. 09. 16:45

Elérhető az SDL Trados Studio 2021-es verzió SR1 szervizkiadása


Az SDL Trados Studio 2021 SR1 újdonságai

Az SR1 főbb újdonságai az automatikus címkebeillesztés, a szójegyzékek kezelésének, valamint a felhőalapú munkavégzés területének alábbi fejlesztései.


Növelje hatékonyságát az automatikus címke beillesztés („Auto-Insert Tags”) funkcióval

A Trados Studio a frissítést követően képes automatikusan beilleszteni a forrásnyelvi szegmensben található címkéket a célnyelvbe. Az Auto-Insert Tags segítségével könnyedén - egyetlen kattintással - alkalmazhatja a forrásnyelvi szöveg formázási megoldásait, amely ismételten csak a hatékonyságát növeli, hiszen nincs többé szüksége a címkék másolására vagy a QuickPlace alkalmazására.

 • Ha lefordította az adott szegmenst a szerkesztési (Editor) nézetben, csak kattintson a jobb egérgombra és válassza az „Auto-Insert Tags” opciót a címkék átemeléséhez. (Ez a lehetőség a „Home” menü „Advanced” menüpontja alól is elérhető.)
 • A funkció alapértelmezett billentyűparancsa: Ctrl+Alt+Insert.
 • Az „Auto-Insert Tags” funkció működéséhez ellenőrizze, hogy (1) fordítási memóriája tartalmazzon legalább 1000 fordítási egységet, valamint (2) legyen bekapcsolva a fordítási memória beállításainál a „Fragment Alignment”.
 • További információkért olvassa el az online Help „Placing tags using Auto-Insert Tags” tájékoztatóját.


Továbbfejlesztett együttműködés az SDL MultiTerm alkalmazással

Az SR1 szervizcsomag telepítésével könnyebben és gyorsabban adhat új kifejezéseket szójegyzékeihez, valamint egyszerűbben szerkesztheti azokat.

 • Szójegyzékeinek a MultiTerm Termbase Viewer ablakban történő bővítése vagy szerkesztése során immár a billentyűzet segítségével is navigálhat és kereshet a mezőválasztó listákban. Ezt a Termbase Viewer ablak előhívásával, a Default layout alatti legördülő menüben az Enhanced Editing Mode kiválasztásával aktiválhatja.
 • Az SR1 telepítése kiküszöböli a kifejezések szójegyzékhez adása közben korábban tapasztalható ablakfrissülést.


Kibővített együttműködés a Language Cloud Terminology felületével

Az újítások rugalmasabb keresést és tökéletesebb terminológiafelismerést eredményeznek abban az esetben, ha a felhőben tárolt adatbázisokkal létrehozott projekten, az asztali alkalmazásban dolgozik a felhasználó; a felhőalapú adatbázisokban továbbá immár az alábbi keresési feltételeket lehet beállítani:

 • felismert, de fordítással nem rendelkező kifejezések;
 • kétbetűs kifejezések felismerése;
 • többször előforduló kifejezések.

Mindezek lehetővé teszik, hogy a Studioban történő munkavégzés során, a kifejezések keresésekor ugyanazon beállításokkal, egy időben keressen a felhőalapú és az asztali alkalmazásban létrehozott adatbázisokban. Ennek tökéletes működéséhez az szükséges, hogy szójegyzékeihez kapcsolódóan szinkronizálja a MultiTerm alkalmazásban és a felhőben lévő keresési beállításokat. (Ennek mikéntjéhez kérjük, olvassa el az SR1 szervizcsomag teljes, angol nyelvű leírását.)

A Language Cloud felület háttérfejlesztésének köszönhetően tökéletesebb lett a kifejezések felismerése a felhőben való munkavégzés során.


A felhőalapú projektekhez kapcsolódó újítások

 • A felhőben dolgozó projektmenedzserek számára fog leginkább könnyebséget jelenteni, hogy a projektcsomagok most már a kétnyelvű .SDLXLIFF fájlokon túlmenően tartalmazhatják a projekt fordítási memóriát és terminológiai adatbázist is. Ez azoknak is segítség, akik munkájukat ofline végzik ezekkel a projektcsomagokkal.
 • A felhőben létrehozott fordítási csomagok a Studio 2017-es és későbbi verzióival nyithatóak meg; a felhőben létrehozott projektekhez kapcsolódó terminológiai adatbázisokhoz ugyanakkor kizárólag az SDL Trados Studio 2021 SR1 programmal lehet hozzáférni.
 • A felhő projektbeállításainak továbbfejlesztett szinkronizációja révén a Studio asztali alkalmazás felismeri a felhőben létrehozott projekthez kapcsolódó minőség- és címkeellenőrzési beállításokat. (Ezek a beállítások ugyanakkor csak a felhőben módosíthatóak.)
 • A Studio lehetővé teszi továbbá, hogy több online fiókhoz csatlakozzon, és megjelenítse a valamennyiből betöltött - felhőben létrehozott - projekteket. Ezek túl nagy száma esetén szűrhet a projektekre, és megjelenítheti csak a kiválasztott fiókhoz tartozókat.


Az SR1 szervizcsomagot bemutató leírást teljes terjdelmében, angol nyelven itt találja meg.


A Studio 2021 frissítése az SR1 szervizkiadással

Amennyiben használja az AutoUpdate funkciót, a Studio 2021 megnyitásakor az értesítési sávban tájékoztatást kap a letöltés lehetőségéről. Ha nem használja az AutoUpdate funkciót, az SDL Trados Studio 2021 SR1 letöltéséhez kövesse az alábbi lépéseket:

 

 1. Lépjen ki az SDL Trados Studio 2021 programból és zárjon be minden Microsoft Office alkalmazást.
 2. Lépjen be SDL felhasználói fiókjába.
 3. Lépjen be a Products & Plans > DOWNLOADS menüpontba. A DOWNLOADS menüpontban az SDL Trados Studio 2019 SR1 elérhetőségét egyértelmű kiemelés jelzi.
 4. Kattintson a „Download” gombra és mentse el a helyi merevlemezre a futtatható (.exe) fájlokat. FIGYELJEN ARRA, HOGY AZ SDL MULTITERM 2021 SR1 DESKTOP TELEPÍTŐJÉT IS TÖLTSE LE.
 5. Letöltést követően futtassa a telepítő fájlokat (.exe), majd kövesse a varázsló által megadott lépéseket.


FONTOS: A licencet ez a frissítés nem érinti, így a frissítést megelőzően nincs szükség licencének visszaadására.

 

Amennyiben bármely kérdése vagy megjegyzése van a frissítéssel kapcsolatban, lépjen kapcsolatba a technikai támogatást nyújtó csapattal:

 

 • Az érvényes támogatási és karbantartási szerződéssel rendelkező ügyfelek a szokásos módon kérhetnek támogatást az SDL-től SDL felhasználói fiókjukon keresztül.
 • A többi ügyfél az SDL felhasználói fiókjából, a „Support & Education” > „Support” >  „Licensing and Installation Help” útvonalon kérhet támogatást licencelési ügyekben.« Vissza

© 2024
Adatkezelési tájékoztató