Kezdőlap Translation Fordítás Übersetzungen Trados technológia

TMLAB

TMLAB FORDÍTÁSMENEDZSMENT RENDSZER

SDL LSP Partner

SDL Trados Studio 2021 - az új munkavégzési norma - második rész

2020. 06. 16. 12:07

SDL Trados Studio 2021 – az újfajta munkavégzés úttörője a fordítási ipar számára - második rész

 

Előző blogomban felvillantottam azokat az új és izgalmas lehetőségeket, amelyeket a Studio 2021 és az SDL Trados Live felhőalapú megoldásainak együttes használata rejt magában.

 

A jelen blogban ugyanakkor a szoftver „hagyományosabb” értelemben vett használatára szeretnék összpontosítani, hiszen számos fejlesztést tudhatunk magunk mögött e téren is. Mindezt a rugalmas munkavégzés jegyében, hűen a Studio 2021 vezérmondatához: „Válassza a flexibilitást. Válassza a Tradost.” Csapjunk bele, hiszen sok van még előttünk!

 


Számok, mértékegységek, árfolyamok, dátum- és időformátumok testre szabhatósága a Studio 2021-ben

Ha ki kell emelnem egy kérést, amellyel felhasználóink a Studio 2009 óta újra meg újra megkeresnek bennünket, akkor az az lesz: hogyan lehet túllépni a számokhoz, mértékegységekhez és dátumokhoz hasonló nyelvi elemek alaki szigorán. Ezeket behelyettesíthető elemeknek hívjuk, mert azokat a felhasználó maga illeszti be a célnyelvi mezőbe a QuickPlace segítségével - az elemek formája ugyanakkor gyakran módosul a folyamat során. Teljesen hétköznapi példa erre az (amerikai) angol számok átültetése német célnyelvi környezetbe; a számok megjelenése ugyanis főszabály szerint megváltozik a tizedesvesszőkhöz használt pont és vessző különbözősége okán - az angol 234.56 a németben 234,56 lesz.

 

Bár ezeket az átváltásokat jellemzően mindig kezelte a Studio, a valóságban a dokumentumok nem követik a szabályokat, és ezek az elemek szinte mindenféle formában előfordulnak. Ez az, ahol a Studio a korábbiakban túl merev volt; ragaszkodott ahhoz, hogy e számformátumok nem igazodtak a „helyes” formához a forrás- vagy célnyelvi szövegben, és a felhasználónak nem volt lehetősége arra, hogy e beállításokat testre szabja. A Studio 2021-gyel mindez a múlté, hiszen a beállítások tetszés szerint módosíthatóak! 

 

Még az ezres elválasztás tapadó vagy rendes szóközei - mint például „a múlt hétvégén sem én nyertem az 1 000 000 millió eurós lottó főnyereményt” mondatban - sem fognak többé kihívást jelenteni, hiszen ezeket mind testre szabhatja a fordítási memória beállításaiban. A projektek e beállításokat felismerik és alkalmazzák a későbbiekben a QA Checker futtatásánál (a minőségellenőrzés során), amely ezen elemeket nem fogja „false positive” jelöléssel listázni.

 

A változás részeként egyéb, a korábbiakban megfogalmazott igényeknek is eleget tettünk. Ezek egyike, hogy a forrásnyelvben megjelenő ún. „hosszú” dátumot már „rövid” formában is meg lehet jeleníteni; mindezidáig ugyanis a Studio ragaszkodott ahhoz, hogy a dátum formája a forrásnyelvi szöveghez igazodjon. Ez megújul, és rövid- vagy hosszú formátumú dátumot szabadon választhat már nemcsak az alapértelmezett, de akár a saját maga által létrehozott listából is.


Az előzőeknél is rugalmasabb, továbbfejlesztett keresés a dokumentumokban

Az elmúlt években felhasználóink nagyszerű visszajelzéseire támaszkodva csiszolgattuk az „Advanced Display Filter” (Tökéletesített megjelenítési szűrő) funkcióját. Az ebben rejlő lehetőségekkel néhányan biztosan találkoztak a Community Advanced Display Filter alkalmazás használata során. Vettük hát ezt az alkalmazást, tovább finomítottuk, és „Advanced Display Filter 2.0” néven részévé tettük a Studio 2021-nek! Számtalan figyelemre méltó funkció található benne; személyes kedvencem - amit használtam is a minap - az egyes ismétlődések előfordulásaira való szűrés lehetősége. Nem kell mást tennem, mint kiválasztani az ismétlődő szegmenst, rákattintani, és már ellenőrizhetem is a dokumentumban lévő egyes ismétlődéseket. Így a korábbiaknál jóval gyorsabban lehet kiszűrni az esetleges következetlenségeket. Ez egyike csak a számtalan funkcionalitásnak, amely az Ön munkavégzését teszi még rugalmasabbá - ezt mintha már mondtam volna... :-)

 

Az SDL AppStore végre beköltözött a Studio-ba!

Ha meg kell neveznem a Studio egy elemét, amelyért mindennél jobban lelkesedem, az az SDL AppStore -  gondolva nemcsak a létezésére, de a mögötte álló, kiterjedt fejlesztői közösségre is. A közösség egésze ugyanis, Paul Filkinnel és az alkalmazásáruház belső csapatával, valamint Önök, azaz felhasználóink jó részének segítségével rendíthetetlenül fáradozik a - jelenleg is több mint 200 - különleges bővítmény és lehetőség tárházának fejlesztéséről azért, hogy ezzel az Önök munkáját tegye... igen, „rugalmasabbá”... és hatékonyabbá!

 

Ha azon gondolkozom, hogy milyen területen kellett utolérnünk magunkat, akkor azt említeném, hogy Önök, azaz felhasználóink egy része nem tudott az alkalmazásáruház létéről, ezzel pedig lemaradt az alkalmazások nyújtotta előnyökről. E mellett nem volt tökéletes az alkalmazások keresésének, letöltésének, telepítésének és frissítésének felhasználói élménye sem. Ehhez ugyanis ki kellett lépni a Studio-ból, megnyitni a böngészőt, ellátogatni az alkalmazásáruházba, megkeresni, majd letölteni és telepíteni a kívánt alkalmazást, mindezt a Studio-n kívül... Nos, ezek a lépések immár egy kattintással, a Studio-n belül elérhetőek! Nem kell mást tennie, mint az Add-Ons-ból megnyitni az SDL AppStore-t. Itt a telepített alkalmazásain túlmenően - egy zseniálisan frissített funkció révén - már azt is látja, hogy ezek közül melyekhez érhető el frissítés.

 

Jól tudjuk ugyanakkor, milyen kockázatos lehet egy futó projekt idején a működő rendszerben változtatást eszközölni. Ezért az irányítást az Ön kezében hagytuk; Ön dönti el, mikor frissít. Meghagytuk e mellett annak a lehetőségét, hogy egy második fülre kattintva ellátogasson az alkalmazásáruházba, ott listázza az alkalmazásokat, keresgéljen közülük és egy kattintással letöltse bármelyiket. Mindezzel az alkalmazásáruház nemcsak teljesen újszerű felhasználói élményét kínáljuk, hanem azt elérhetővé is tesszük mindenki számára.

 

Az alkalmazásáruházzal egyetemben integráltuk a „Community Inside” alkalmazást is, amely a „Help” szalagmenüben érhető el. Studio közösségek, kérdésfeltevés, válaszok - mindez egy egérkattintásnyira! Ügyes, nem?

 

Bármi egyéb?

Nem egyszerű a Studio 2021 átfogó bemutatása, akár két külön blogban is - még mindig van miről írni... Frissítettük például az SDL MultiTerm 2021 alapértelmezett elrendezését annak érdekében, hogy a korábbi megjelenéseknél hathatósabbá tegyük és növeljük a használhatóságát. 

 

Frissítettük a fájltípusokat is, és e körben útjára indítottunk egy új fájltípust a YAML formátum támogatására. Mindezen túlmenően elemezzük a rendszeresen használt funkciókat is - például a fordítási memória-nézet vagy a több memóriát tartalmazó projektek beállításainak elérését -, mert látni szeretnénk, hogyan tudjuk növelni e funkciók elvégzésének a teljesítményét és gyorsaságát. Kövessen minket, hogy a Studio 2021 érkezését megelőzően is értesüljön a részleteket érintő fejlesztésekről! Remélem, hogy hozzám hasonlóan Önök is várják azt a megnövekedett rugalmasságot és hatékonyságot, amelyet a Studio 2021 ígér!

 

A szerző, Daniel Brockmann az SDL termékmenedzsere. Az eredeti cikk az alábbi linken található: https://www.sdl.com/blog/sdl-trados-studio-2021-the-new-way-of-working-for-the-translation-industry-part-2.html


« Vissza

© 2024
Adatkezelési tájékoztató